Mātā

Poernima Gobardhan is één van de grote talenten uit de Haagse Indiase danswereld. Deze duizendpoot is niet alleen een fantastische danseres, maar runt ook haar eigen dansschool en creëert haar eigen dansen die zowel innovatief als klassiek zijn.

In Mātā toont ze de veelzijdigheid van de Bharatanatyam in twee delen waarbij zij zich liet inspireren door Durga Devi. Zij is de onoverwinnelijke krijgsgodin, vernietiger van demonen en behoeder van rechtvaardigheid. Tegelijkertijd belichaamt Durga harmonie, bescherming en zachtaardigheid. In het klassieke dansitem varnam verbeeldt Poernima middels de kenmerkende handgebaren (mudras) de moedergodin. In deel twee brengt Poernima de tweeledigheid van Durga naar het hier en nu. Ze laat de gecodeerde handgebaren en eeuwenoude verhalen los en laat de Bharatanatyam stijl spreken vanuit haar eigen perspectief: een jonge vrouw van deze tijd.

Los van de oeroude verhalen, tradities en verhoudingen heeft ze een eigenstandige positie in het leven – niet gemakkelijk, wel zelfstandig.’ Theaterkrant ***

Ms Gobardhan demonstrated the importance of hand gestures in this form of dance..’ artstalkmagazine