Bharata Natyam Margam

Bharata Natyam Margam

Poernima Gobardhan & Satish Myre Makhan

In deze klassieke Margam worden twee generaties Bharata Natyam dansers verenigd (Satish Myre Makhan en Poernima Gobardhan). In hun geheel eigen en virtuoze danstaal delen ze een gemeenschappelijke drang om te dansen in de klassieke Zuid-indiase dansstijl. De voorstelling zal bestaan uit een klassiek Bharata Natyam repertoire van de Kanchipuram bani. Bharatanatyam is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan binnen de tempelmuren van Zuid-India. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de Devadasi’s: dienaressen en toegewijden van God. Door de jaren heen heeft deze dansuiting zich ontwikkeld en is uitgegroeid tot een podiumkunst. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie.

Sri Satishkoemar Myre-Makhan is in Nederland een zeer gewaardeerde danser, docent en choreograaf in de Zuid-Indiase Bharatanatyam dansstijl. Hij treedt regelmatig solo of met een groep op in en buiten Nederland. Satish is een uniek talent als het gaat om het choreograferen voor dansproducties. Na een intensieve en gedisciplineerde dansopleiding rondde hij onder leiding van Geeta Ramlal zijn dansopleiding af in India. Zij studeerde aan de befaamde ‘Kalakshetra Academy’ in Chennai, Zuid-India. Hij reist jaarlijks naar Chennai (Zuid India) om daar masterclasses te volgen bij Guru Sri Jitinder. Satishkoemar is medeoprichter, artestiek leider en choreograaf van Stichting Integration Dance Theater.

Poernima Gobardhan begon op haar vijfde met dansen en heeft de Indiase danskunst in Nederland bestudeert en afgerond onder begeleiding van docent Jolanda Boejharat. Ook rondde zij in Mumbai de opleiding voor Moderne Indiase dans af terwijl ze nog op de middelbare school zat. Poernima richtte haar eigen dansschool, Pretima Ke Dewashrie op toen ze 15 was en wilde hiermee graag dans doorgeven aan degene die het wat minder hadden. In 2015 behaalde zij haar master Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkt behalve.